antradienis, rugpjūčio 05, 2008

Revoliucija fotografijoje: PANASONIC ir OLYMPUS su nauja 4/3 standarto mikrosistema


Kompanijos „OLYMPUS“ ir „PANASONIC“ šiandien pristatė naująją „Micro Four Thirds System“ standarto sistemą, kuri leis sukurti keičiamųjų lęšių sistemas mėgėjiškoms fotokameroms. Ar tai paveiks skaitmeninių veidrodinių D-SLR fotoaparatų rinką, pamatysime. Be jokios abejonės, sukurta sistema yra kaip atsvara daugiau kainuojančioms veidrodinių aparatų sistemoms, tačiau ji bus pritaikyta veikti be veidrodinio mechanizmo. Kuo ši sistema bus pranašesnė ir patrauklesnė vartotojui? Keletą dalykų galima jau dabar paminėti:

1. Mažesni nei veidrodinio fotoaparato matmenys, mažesnė optinė sistema, lęšiai.

2. Nereikalingas veidrodžio mechanizmas, dėl to apie 50% sumažėja atstumas tarp objektyvo montavimo vietos ir jutiklio.

3. Gyvos peržiūros „Live view“ ir kontrasto nustatymo sistema AF.

4. Filmavimo režimų galimybė. Veidrodiniuose nėra.

5. Nereikalingas optinis vaizdo ieškiklis, visą stebėjimą galima atlikti ekrane arba elektroniniame vaizdo ieškiklyje EVF.

6. 6 mm sumažintas lęšių tvirtinimo įtaiso skersmuo su didesniu kontaktų skaičiumi (vietoje 9 bus naudojama 11 kontaktų).

7. Naujasis formatas suderinamas su dabar naudojama 4/3 sistemos lęšiais, bei galimybė panaudoti dabar gaminamus objektyvus naudojant perėjimo adapterį.

8. Jutiklio dydis išlieka nepakitęs, galima naudoti tuos pačius dabar gaminamus 18 x 13.5 mm dydžio jutiklius.

9. Galimybė sukurti naują fotoaparatų kartą, kuri greitai suras savo pirkėjus, bei neribota galimybė šiuos aparatus tobulinti.

Pranešime spaudai teigiama, kad veidrodiniai aparatai užima apie 7 procentus skaitmeninių fotoaparatų rinkos, tad buvo nutarta išplėsti šių aparatų bei jų priedų panaudojimo galimybes. Įsigijus naujosios „Micro Four Thirds System“ kartos aparatą bus galima panaudoti turimus veidrodinio aparato objektyvus mažesniam fotoaparatui. Be abejonės, bus sukurta ir nauja lęšių karta šiems fotoaparatams. Tačiau ar netaps nepakitęs jutiklio dydis pagrindine kliūtimi diegiant naujos kartos aparatus šalia veidrodinių aparatų, kuriuose jutiklio tobulinimui bei didinimui šiuo metu skiriamas ypatingas dėmesys. Nepakitęs jutiklio dydis gali tapti kliūtimi šalinant triukšmus nuotraukose, kurių taip gausu mėgėjiškuose aparatuose. Ar veidrodinių aparatų lęšiai tiek pagerins nuotraukų kokybę, kad į mažų jutiklių keliamus triukšmus galėsime užmerkti akis? Kaip sakoma, pagyvensime – pamatysime. O naujienos pabaigai tenka konstatuoti, kad šios sistemos pristatymas tikrai kiek sukrės skaitmeninių aparatų pasaulį, o kokio dydžio šis sukrėtimas bus, teks vertinti pasirodžius pirmoms šių aparatų siuntoms. Tikėtina, kad šių fotoaparatų kaina turėtų ženkliai skirtis nuo veidrodinių aparatų kainos. Didžiausias džiaugsmas turėtų būti tiems, kas turi keletą atliekamų nenaudojamų objektyvų ir nežino, kur juos galėtų pritaikyti. Dabar jau bus galima ir juos tinkamai panaudoti.

Paruošta pagal:

http://www.dcresource.com/news/newsitem.php?id=3767

http://www.dpreview.com/news/0808/08080501microfourthirds.asp

1 komentaras:

Anonimiškas rašė...

"Tačiau ar netaps nepakitęs jutiklio dydis pagrindine kliūtimi diegiant naujos kartos aparatus šalia veidrodinių aparatų..."

Taigi veidrodiniai fotoaparatai jau senai naudoja tokio formato sensorius - Olympus, Panasonic (net Leica vieną modelį išleido).
Micro4/3 sistemos esmė ir yra tame, kad gauti veidrodinio aparato nuotraukų kokybę naudojant labai kompaktišką kūnelį ir optiką.

"Nepakitęs jutiklio dydis gali tapti kliūtimi šalinant triukšmus nuotraukose,"

Na nesenas Pentax K20D pavyzdys parodė, kad triukšmus APSC ir 4/3 formatuose daugiau lemia požiūrių į jų slopinimą skirtumai, nei iš esmės niekinis fizinis matricų dydžių skirtumas - ypač lyginant su FF, nekalbant jau apie MF.