penktadienis, rugpjūčio 08, 2008

Fotografuoju lauke: blykstes naudojimas sauletu oru


Dažnai būna taip, kada fotografuojant lauke fonas įamžinamas pakankamai aiškiai ir šviesiai, o stovintis žmogus tampa tamsus, o jo veido bruožai sunkiai įžiūrimi. Taip gali nutikti todėl, kad fotoaparatas automatiškai įvertina apšvietimą ir nustato ekspoziciją bei išlaikymą atsižvelgdamas į bendrą kadre esantį apšvietimo intensyvumą, parinkdamas fotografavimo parametrus pagal dominuojantį kadre apšvietimą. Tokio fotografavimo rezultatas yra pakankamai aiškus fonas ir tamsus žmogaus veidas. Kartais tai bandoma ištaisyti didinant išlaikymą rankiniu būdu ar naudojant didesnę ISO reikšmę, tačiau ir tai ne visada duoda teigiamus rezultatus. Tokių koregavimų pasekmė taip pat gali sukelti nepasitenkinimą: kartais gali pavykti išspręsti veido apšvietimo problemą, tačiau gali nukentėti fono įtaigumas ir grožis, jei jį būtina užfiksuoti.
Kaip šią problemą galima išspręsti paprasčiau? Nenaudojant daug parametrų koregavimų trūkstamą veido apšvietimą galime kompensuoti pasinaudoję aparate esančia blykste. Naudodamiesi ja, galime ištaisyti intensyvaus fono apšvietimo keliamas problemas nuotraukoje. Veidą pašviesinsime tiek, kiek reikia. Vadinamųjų „pop up“ ir kitų įmontuotų blyksčių naudojimas gali pagelbėti išspręsti netolygaus apšvietimo problemą, ir kadre vaizdas atrodys geresnis. Daugelis visiškai pamiršta, kad aparatas turi blykstę, kuria sėkmingai galime naudotis ir saulėtą dieną. Pateikti du pavyzdžiai, kuriuose aiškiai matyti skirtumai nuotraukose, kur blykstė nebuvo naudojama, ir kur blykstė panaudota. Vienoje nuotraukoje veidas sunkiai įžiūrimas, o fonas aiškus. Kitoje nuotraukoje panaudota blykstė, kur fonas išlieka aiškus, tačiau išsprendžiama veido apšvietimo problema, nors lauke yra pakankamai šviesos. Be abejonės, profesionalūs fotografai gali kabinėtis dėl to, jog nuotraukoje pažeistos visos nuotraukos kompozicijos taisyklės, kad buvo galima kadre stovintį asmenį pastatyti kitoje pusėje, kad natūralus apšvietimas kristų žmogui į veidą ir taip toliau... Tačiau kelionėse dažnai tenka susitaikyti su tuo, kad visi asmenys nenori arba neturi laiko pozuoti ir reikia naudotis visomis greitai pasiekiamomis priemonėmis normaliam kadrui gauti. Ir kuo skubiau.
Trumpi patarimai.
1. Įjunkite fotoaparatą, parinkite dalinai programuojamą režimą P.
2. Įjunkite priverstinio blykstės veikimo režimą (dažniausiai tai parodo žaibo simbolis), kai kuriuose aparatuose blykstė yra pakeliama rankiniu būdu, arba pakeliama automatiškai, nuspaudus blykstės įjungimo mygtuką.
3. Fotografuokite. Aparatas parinks tokius darbo parametrus, kad kadre būtų teisingai suderintas ir fono, ir objekto apšvietimo įvertinimas, bei parinkti tam tinkamiausi fotografavimo parametrai.
4. Jei veidas kadre tampa per šviesus, galima parinkti blykstės galios mažinimo režimus, paprastai tai būna neigiamos blykstės galios kompensavimo reikšmės (jei fotoaparatas tokią funkciją turi, tai būna įvardinama kaip „Flash Expocorrection“, „Flash Range“, „Flash Exp Compensation“ ir kitaip). Tačiau jei ir tai nepadeda, ir veidas visgi išlieka per šviesus, galima veido apšvietimą mažinti atsitraukdami kiek toliau nuo fotografuojamo žmogaus. Ir atvirkščiai, jei veidas per tamsus, prieikite arčiau.
5. Po fotografavimo nepamirškite fotoaparato darbinius parametrus, kuriuos naudojote atstatyti į pradinę padėtį.
Fotoaparate esančios blykstės dažniausiai yra nedidelės galios, todėl jos efektyvumas bus veiksmingas tik tam tikru atstumu, kurį gamintojas nurodo fotoaparato aprašyme. Tad jei jos galios nepakanka, galima pasinaudoti papildoma išorine blykste. Išorinės blykstės naudojimas nėra suderinamas su visais fotoaparatais, tam turi būti atitinkamas kronšteinas ar bent kontaktai jai prijungti. Išorinės blykstės galia yra žymiai didesnė, todėl ji padeda išspręsti daug apšvietimo problemų. Daugelis nebrangių mėgėjiškų fotoaparatų jungčių tokiai blykstei neturi.
Siekiant išvengti raudonų akių nuotraukoje, kai fotografuojate tamsioje aplinkoje, taip pat ir lauke, įjunkite raudonų akių panaikinimo („red eye reduction“, „red eye removal“ ir kt.) režimą - blykstė prieš apšviesdama kadrą duos keletą labai silpnų impulsų, kurie privers akies vyzdį susitraukti (raudonos akys nuotraukose matomos tada, kai tiesioginė blykstės šviesa atsispindi nuo akių dugno kraujagyslių).
Norėdami apšviesti didesnį plotą arba kuo geriau apšviesti antrą kadro planą, blykstės galingumo korekciją nustatykite teigiamą (padidinkite galingumą), o ekspozicijos korekciją - neigiamą.
Lauke, esant labai ryškiai saulei, ir ypač vidudienį, ant veidų atsiranda labai negražūs aštrūs šešėliai. Įmontuota blykstė gali pagelbėti ir čia, pašviesdama tamsius šešėlius. Jei veido apšvietimo problema sunkiai išsprendžiama, ir veidas visgi lieka pernelyg išbalintas, reikėtų pabandyti išsklaidyti blykstės šviesą. Tam gali būti naudojamos šviesos sklaidymo priemonės, matiniai blykstės gaubtai, perforuoti blykstės filtrai arba paprasčiausias matinis stiklas. Šviesos sklaidymo priemonę galima pasigaminti ir pačiam, tereikia plono matinio balto popieriaus arba plonos matinės plastmasės gabalėlio. Be to, kuo didesnis plotas yra apšviečiamas, tuo švelnesni gaunami šešėliai, mažesni apšvietimo skirtumai tarp pirmo ir antro kadro plano. Pateikiama trumpa pamokėlė. Sėkmės fotografuojant bet kokiu oru.

Komentarų nėra: