antradienis, gruodžio 11, 2007

Knygos apie fotografija

Artėja šv. Kalėdos... Stebuklų ir dovanų metas... :) Visi sukam galvas ką padovanot artimiesiems, draugams, šeimos draugams (-ėms)... :)
Besidomintiems fotografavimu, manau tikrai naudinga ir praktiška dovanėlė būtų knyga. Bet kokią pirkti?
Knygynuose yra nemažai knygų bei leidinių apie fotografiją, bet kai pasirinkimo daug, tai dažniausiai sunku išrinkt.
Pabandysiu atrinkt kelias (ne eilės tvarka) įdomesnes ir retkarčiais vis papildysiu šį sąrašą.
Tai gi, viena iš mano dėmesį patraukusių knygų, tai Jurijaus Gurskio "Skaitmeninė fotografija". Knygoje pateikti ne tik teoriniai ir techniniai fotografavimo pagrindai, bet ir aprašyta daug ypatingų metodų, kuriuos skaitytojai galės išbandyti patys. Knygos pradžioje pateikta informacija apie fotoaparato sandarą. Toliau skaitydami sužinosite, kaip perkelti nuotraukas iš fotoaparato atmintinės kortelės į kompiuterį ir kaip jas peržiūrėti. Susipažinsite su pagrindiniais terminais, kuriuos turėtų žinoti kiekvienas fotografas, su fotografavimo technika, išmoksite panaudoti apšvietimą, pasirinkti kompoziciją, tinkamai naudoti blykstę.

Kita knyga tokiu pačiu pavadinimu - tai Kęstučio Ikamo "Skaitmeninė fotografija". Knyga skirta tiek pradedantiesiems, tiek jau įgudusiems skaitmeninės fotografijos mėgėjams. Joje rasite praktiškų patarimų, kaip pradėti fotografuoti su skaitmeniniu fotoaparatu ir kaip pasinaudoti šio nuostabaus įrenginio galimybėmis. Knygoje taip pat aprašyti darbo su skaitmeninėmis nuotraukomis pagrindai: jų perrašymas į kompiuterį, koregavimas, spausdinimas ant popieriaus, saugojimas. Knygoje pateikiamas ir nedidelis fotoaparatų pasaulio vadovas, padėsiantis susipažinti su įrenginių įvairove ir tikraisiais jų pasirinkimo perkant kriterijais.

Tim Daly "Skaitmeninės fotografijos pagrindai" - šioje knygoje gausu patarimų, kaip daryti geras skaitmenines fotografijas, ir kaip paskui dar labiau jas patobulinti; kaip jungti, kurti foto montažus, spalvinti ir uždėti įvairiausius filtrus. Ši knyga padeda surasti kelią technologijų ir kompiuterinio žargono labirinte, supažindina su populiariausia programine įranga ir kompiuterių tipais. Teoriją iliustruoja įvairaus sunkumo užduotys. Sužinosite, kaip paruošti fotografijas internetui ir kaip sukurti nuosavą foto galeriją tinkle.

T. ir J. Kuzminai "Fotografijos meno pagrindai" - šioje tiek pradedantiems, tiek pažengusiems vartotojams skirtoje mokomojoje knygoje pristatomi fotografijos meninės raiškos būdai ir priemonės: komponavimo taisyklės, fotografavimo taško parinkimas, atvaizdo planai, perspektyva, pagrindinis objektas, apšvietimo tipai, rakursas, tonai ir pustoniai, spalvų dermė ir disonansas, kontrastas ir kt. Aptariami fotografijų vertinimo kriterijai, fotografinio meistriškumo etapai ir kanonai. Pateikiama žinių apie fotografijos priešistorę nuo tada, kai ji buvo vertinama kaip mokslinis išradimas, iki tų dienų, kai pirmųjų fotomenininkų darbai tapo lygiaverčiai tapybos kūriniams.

Taip pat noriu paminėti ir mėnesinį žurnalą "FOTO". Jame aprašomi ir palyginami įvairiausi fotoaparatai, apžvelgiamos naujienos, rašomi patarimai vienu ar kitu klausimu, reportažai ir daug kitų su fotoaparatais ar fotografavimu susijusių straipsnių.
Tai tik kelios knygos apie fotografiją, o tolimesnį sąrašą bandysiu pildyt su Jūsų pagalba. Pasidalinkit savo patirtimi :)

Komentarų nėra: