trečiadienis, sausio 23, 2008

Kaip rinktis fotoaparata? 1 dalis


Diskusijose, forumuose daugelį temų sudaro klausimai: " kaip išsirinkti skaitmeninį fotoaparatą, į kokius parametrus atsižvelgt, kuris geresnis ir t.t. " Todėl pabandykim nusistatyt pagrindinius žingsnius. Šį kartą kalbėsime apie kompaktinės klasės fotoaparatus, apie profesionalius - vėliau.

Perkantieji kompaktinės klasės fotoaparatą dažniausiai skirstomi į tris grupes:

1. Niekada neturėję fotoaparato. 2. Turėję juostinį ir dabar norintys skaitmeninio. 3. Turėję skaitmeninį ir nori jį pakeist naujesniu.

Pirmu atveju rinktis sudėtingiausia, nes žmogus praktiškai neturi supratimo apie fotoaparatus ir fotografavimą. Taigi pirmiausia reikia nuspręsti kiek pinigų planuojate išleisti šiam pirkiniui? Fotoaparatų kainos yra labai įvairios, todėl prieš perkant reikia apsispręst ko jūs tikitės iš fotoaparato? Ar jums reikalingas didelis optinis artinimas (optical zoom), ar planuojate dažnai daryti didelio formato nuotraukas (A3-A4), ar mėgstate aktyviai leisti laiką (optinis stabilizatorius), ar svarbu dizainas, įvairios papildomos funkcijos (touch screen, face detection, smile shutter ir t.t.), galiausiai ar svarbu dydis? Galima daug vardint, bet kol kas užteks apgalvojimui :)

Didelis optinis artinimas svarbus, jei planuojate fotografuoti toli esančius objektus, tokiu atveju ir optinis stabilizatorius ar stovas nepamaišytų. Kitas dalykas - efektyvūs taškai.

Teoriškai, kuo jų daugiau, tuo didesnio formato nuotraukas galima padaryt, tačiau neverta susigundyt reklamuojamais taškais, jei nesiruošiat daryti ypatingai didelių nuotraukų. Kai kurie fotoaparatai turi papildomų funkcijų, pvz.: "smile shutter" - fotoaparatas pats fotografuoja, kai kadre esantis žmogus šypsosi; "touch screen" - prisilietimui jautrus ekranas; "face detection" - veidų atpažinimo funkcija. Ar tai reikalinga? Galbūt. Bet ar verta mokėt už tai papildomus kelis šimtus litų? Jums rinktis!

Kaip žinia lietuviai neperka pirmo pasitaikiusio daikto, todėl prieš pirkdami stengiasi viską išsiaiškint. Vieni eina į parduotuves gyvai pačiupinėt, kiti klausinėja draugų nuomonės, bet dažniausiai visi ieško informacijos paieškos svetainėse. Kadangi dažnam vieno ar kito modelio techninės savybės nieko nesako, tai tokiu atveju labai gelbėja vadinamieji foto blog'ai, forumai ar profesionalų patarimai. Internete galima gauti žymiai daugiau informacijos nei parduotuvėse iš konsultantų :)

Laukite tęsinio...

Komentarų nėra: