penktadienis, lapkričio 23, 2007

Nuotrauku atkurimas is atminties korteles


Manau ne vienam teko susidurt su tokia bjauria problema: tyčia ar netyčia suformatuoti atminties kortelę nepersikėlus joje esančių duomenų. Kadangi pačiam neseniai buvo taip nutikę tai nutariau pasidalinti mintimis apie ištrintų duomenų atkūrimą :)

Aišku, turint pinigėlių galima kreiptis į tam tikras firmas, užsiimančias duomenų atkūrimu ir nevargt patiems, tačiau ar verta? Siūlyčiau pirma patiems pabandyt reanimuot nuotraukas :)

Nuotraukoms ir video failams iš atminties kortelės atkurti siūloma daug mokamų ir nemokamų programų. Paminėsiu kelias nemokamas: ZAR, Digital Photo Recovery, FreeUndelete.

ZAR
(Zero Assumption Recovery) - riboto veikimo programa galinti skenuoti iki 4 aplankų per vieną sesiją. Kokybiškai atkuria maždaug 80-90% failų, bet čia matyt priklauso nuo kortelės formatavimų kiekio ir šiek tiek nuo pačio kompiuterio.

Art Plus Digital Photo Recovery
- patogu tai, kad nereikia instaliuoti, tiesiog pasirenkat iš kur norit skenuot informaciją ir taip pat parenkat į kur visa tai bus patalpinama. Programai dirbant savo darbą, jūs iškart galite peržiūrinėti jau atkurtas nuotraukas iš kurių veikiančių gan nemažai - apie 90%. Minusas - ilgokai skenuoja, tačiau gal dėl to kad kortelė 2GB ir buvo naudojama ilgą laiką.

FreeUndelete
- nesusižavėjau šia programa, pernelyg ilgai mastė, taip pat naudojo daug kompiuterio resursų, o galutinio varianto neturėjau kantrybės sulaukt. Na, bet gal jūs būsit kantresni :)

Bene geriausiai failus atkūrė Art Plus Digital Photo Recovery programa, žinoma buvo ir "meninių" nuotraukų, kurios buvo sugadintos skaitmeniškai, tačiau rezultatas nenuvylė. Iš atsiliepimų teko girdėt, kad BadCopy Pro programėlė labai gerai susidoroja su atkūrimu - greitai ir kokybiškai, bet ji yra mokama ($39.50). Gal ir verta investuot, žinant, kad mokamos programos duos šiek tiek daugiau funkcijų. Tačiau jei nesiruošiat dažnai tyčia/netyčia formatuot korteles, tai manau pakaks ir nemokamų programų versijų asortimento :)

Vietoj pabaigos...

Norint atkurti informaciją iš praktiškai bet kokio tipo atminties kortelės, reikia turėti kortelės skaitytuvą, nes taip daug patogiau ir greičiau galėsite atlikti darbą.
Skenavimo procesas priklausomai nuo kortelės dydžio ir joje buvusių nuotraukų skaičiaus trunka apie 30-60min.

Svarbus patarimas: neinstaliuokite atkūrimui skirtų programų į tą diską, iš kurio ruošiatės atkūrinėti failus! Tai daugiau taikoma kieto disko "reanimavimui".

Tiesiog būkit atsargūs prieš trindami nuotraukas ir formatuodami kortelę.

Gerų jums kadrų ir linkiu, kad netektų naudotis nei viena iš šių paminėtų programų ;)

1 komentaras:

Anonimiškas rašė...

Kartą kažkodėl "lūžo" CF kortelė - išbandžiau apie 15 rastų programų ir visos nuvylė, išskyrus "GetDataBack for FAT/NTFS". Fantastiškai dirba. Atkūrė nuotraukas, atkentėjusias 5 formatavimus.